روش کار موتور جستجو
در این پست قصد داریم با آموزش روش کار موتور جستجو در خدمت شما کاربران عزیز باشیم. دانستن روش کار موتور جستجو و اینکه کاربران چگونه از این موتوهای جستجو استفاده می کنند، باعث می شود که طراحان سایت ها و کسانی که روی بهینه سازی رتبه سایت ها کار میکنند بتوانند کار موفق تری داشته باشند. در ادامه مطلب این موضوع را روشن تر و کامل تر بررسی خواهیم نمود.
خوش آمدید. در این قسمـت نگاهی دقیقتر به موتورهای پیدا کردن و عملکرده ا آن در سطح وب خواهیم داشت. دانستن اینکه کاربران چطور از موتور پیدا کردن بهره گیری مینمایـند و موتورهای جستجو چطور صفحات وب را رتبه بندی مینمایـند میتواند مهمترین ملاک ما برای معرفت تکنیک های سئو و بهینه سازی سایت باشد.
موتورهای جستجو چطور کار می نمایـند ؟
موتورهای جستجو برای تحلیل محتوای وب و سرویس دهی مناسب به کاربران خود سه وظیفه مهـم دارند که عبارتند از :
- Crawling – خزش در محتوای سایت ها
- Indexing – ساخته یک ورژن و تحلیل محتوای آن
- Results – نمایش نتایج مناسب بر حسب محتوای ایندکس شده
در ادامه هریک از این مرحلـه ها را با هم تحلیل خواهیم کرد.
Crawling چیست؟
گوگل برای دسترسی به محتوای سایت ربات های نرم افزاری طراحی کرده هست که آنان شبیه یک کاربر وارد سایت شما شده و با خزش (crawl) در آن کوشش مینمایـند محتوای صفحه را اخذ نمایـند . در این فرآیند همـه قسمـت ها حاوی محتوا، عنوان، تصاویر، لینک و هرچیزی که دسترسی به آن برای ربات گوگل ممکن باشد بازبینی می شود .
ربات ها زمان بازبینی یک صفحه احتمالا با لینک به صفحات دیگر مواجه میشوند، چنان چه این لینک نوفالو نشده باشد ربات وارد آن صفحه نیز شده و به این شکل راه خود را در وب ادامه میدهد. یکـی از عـلت ها ارزش بالای بک لینک در سئو نیز این رفتار ربات ها برای شناسایی و ایندکس صفحات تازه می باشد. ربات های گوگل اغلب در بازه های وقتی مختلف (متغیر برای هر صفحه) مجـدد به همـان صفحات مراجعه کرده و تغییرات آن را بازبینی مینمایـند .
ربات های گوگل از پروتکل های مشخصی برای بازبینی صفحات وب بهره گیری مینمایـند و چنان چه دوست داشته باشید صفحه ای از سایت شما بوسیـله گوگل بازبینی نشده و در نتایج گوگل نمایش داده نشود خواهید توانست از طریق فایل robots.txt این کار را انجام دهید. برای اطلاعات زیـادتر خواهید توانست به مقاله آموزش بهره گیری از Robots.txt رجوع نمایید.
Index گوگل چیست؟
زمانی که بازبینی یک صفحه بوسیـله ربات همـه شد فرآیند ایندکس کردن شـروع می شود . فکر نمایید که وب یک کتابخانه خیلی بزرگ هست و گوگل کوشش می کند یک فهرست کامل از کتاب های موجود، مقوله هرکدام و محتویات آنان ساخته نماید . وقـت ایندکس شدن یک صفحه بوسیـله گوگل همیشه به یک حد نمی بـاشد و فاکتورهای مختـلفی بر آن تاثیرگذار می باشد. پیشنهاد میکنیم مقاله ۹ شیوه افزوده شدن سرعت ایندکس را نیز مطالعه نمایید.
هر مرتبه که ربات گوگل به صفحه شما رجوع نماید چنان چه متوجه تغییراتی در آن صفحه؛ حاوی تغییر محتوا یا اضافه شدن محتوا گـردد دوباره فرآیند ایندکس کردن گوگل برای آن صفحه انجام می شود .
تا وقتی که یک صفحه بوسیـله گوگل ایندکس نشود هیچوقت در نتایج پیدا کردن نمایش داده نمی شود . بـعد نخستین قدم برای قرار گرفتن در نتایج پیدا کردن مطمئن شدن از ایندکس صفحات می باشد.
ساخته لیست نتایج جستجو برای کاربر
نتایج جستجو هم برای کاربران و هم برای صاحبان وبسایت ارزش بیشتری دارد. وقتی که بعنوان یک کاربر عبارت مورد نظـر خود را در گوگل جستجو مینمایید ، گوگل از میـان صفحاتی که پیش از آن ایندکس کرده هست نتایج مشابه با جستجوی شما را پیشنهاد میدهد. این فرآیند خیلی پیچیده هست چون از میـان صدها میلـیون وبسایت و احتمالا میلیاردها صفحه موجود در وب می بایست نتایج مورد نظـر شما را شناسایی کرده و نمایش دهد.
برای اینکار الگوریتم های متنوعی نوشته شده هست و گوگل همیشه در حال ارتقا و بهینه کردن این الگوریتم همی باشد. هیچوقت فرآیند بازبینی صفحات و رتبه بندی بوسیـله گوگل اعلام نشده و نخواهد شد ولی بر حسب مشاهدات وبمستران و آموزش هایی که بوسیـله خود گوگل منتشر می شود چندین فاکتور تاثیرگذار براین رتبه بندی شناسایی شده اند. گوگل اعلام کرده که برای رتبه بندی صفحات بیشتر از ۲۰۰ فاکتور را در نظـر میگیرد.
معرفی هریک از این فاکتورها و بازبینی میزان اثر آنها در سایـر مقالات آموزش سئو وبسیما انجام شده هست و از حوصله این مقاله بیرون است ولی در اینجا به تعدادی از مهمترین فاکتورهای مورد نظـر گوگل اشاره میکنیم:
- میزان به روزرسانی سایت و نرخ تولید محتوا
- سایز صفحات سایت و سرعت بارگذاری
- میزان اعتبار و رابطه موضوعی بک لینک های سایت
- سایز محتوای صفحه و رابطه موضوعی محتوای تمام صفحات سایت
- روش بهره گیری از واژگـان کلیدی در متن، عنوان، عکس های و لینک ها
- نوع نگراش محتوا و غلط های املایی
- ساختار لینک سازی داخلی سایت
- طراحی ریسپانسیو سایت و نمایش درست در تلفن همراه و تبلت
- اعتبار دامنه
- کار در شبکه های اجتماعی
- رفتار کاربران، ارسال نظر و امتیازدهی در صفحه
- تجربه کاربری و میزان رضایت کاربران (User Experience)
- ضریب خروج (Bounce rate) از سایت و نرخ کلیک در نتایج گوگل (CTR)
همان گونه که در مقاله پیش حرف کردیم میتوان فاکتورهای اثر گذار در سئو را به دو دسته مهـم سئو داخلی و بیرونی یا همـان On-page و Off-page تقسیم نمود. که هر یک از این دو قسمـت در مقالات آینده به شیوه کامل بازبینی خواهند شد.
اثر رفتار کاربران بر نتایج جستجو
نخستین نکته ای که می بایست در سئو بیاموزیم آن هست که همزمان به کاربر و سئو ارزش دهیم و تعادل درستی میـان این دو برقرار کنیم. شما همـه تمرکز و انرژی خود را بر روی موفقیت در سئو قرار میدهید ولی کاربرانی که وارد سایت شما میشوند از صفحه ای که مشاهده مینمایـند رضایت نخواهند داشت. رفتار کاربران در این شرایط میتواند بر سئو شما اثر بد داشته و شما اهمیت خود را به مرور وقـت از دست بدهید. اطلاعات زیـادتر در این زمینه را خواهید توانست در مقاله اثر رفتار کاربران بر سئو مطالعه نمایید.
تصور نمایید که کاربران به دنبال دستور پخت پیتزا باشد و این عبارت را در گوگل پیدا کردن کند، گوگل سایت شما در نتایج خود نمایش داده و کاربر هم شما را گزینش می کند . ولی پـس از داخل به سایت شما به هرعلـت (برای مثال نبود محتوای مناسب، سرعت زیـر صفحه، طراحی نامناسب، فونت (قلم) بد، نداشتن نمایش درست در موبایل) سریع از آن بیرون شده و مجـدد به نتایج پیدا کردن باز میگردد. این رفتار کاربر بوسیـله گوگل قابل درک بوده و به وی نشان میدهد که کاربر از سایت شما راضی نبوده می باشد.
عدم رضایت کاربران از یک صفحه چنان چه چندین مرتبه تکرار گـردد میتواند سبب از دست رفتن اهمیت شما در نتایج گوگل شود. نقطه مقابل این داستـان وقتی است که کاربر شما را در رتبه های زیـر تر پیدا می کند و به سایت شما وارد می شود ولی از محتوای آن رضایت ضـروری داشته و دیگر این عبارت را در گوگل جستجو نمی کند . حتی شانس دارد کاربر با اشتراک گذاری محتوای شما یا ارسال نظر سطح بالاتری از میزان رضایت خود را به شما و گوگل نمایش دهد. در این شرایط شما سریع پیشرفت کرده و اهمیت بهتری در نتایج گوگل کسب مینمایید .
مسیر حرکت کاربران در نتایج جستجو و سایت ها میتواند متنوع باشد ولی رایـج ترین شیوه ممکن به شرح پایین است:
- کاربر ابتدا برای اخذ اطلاعات، محصول و یا جـواب یک سوال به گوگل رجوع می کند
- عبارت مورد نظـر خود را در گوگل پیدا کردن می کند
- نخستین نتایج ارایه شده بوسیـله گوگل را مشاهده و بازبینی می کند .
- یک یا چند مورد در لیست را گزینش می کند .
- محتوای صفحات بازشده را بازبینی کرده و به دنبال جـواب خود میگردد.
- در صورت نداشتن اخذ جـواب به گوگل برگشتـه و نتایج بعدی را بازبینی می کند یا عبارت دیگری را جستجو می کند .
این فرآیند به شیوه یک چرخه اتفاق می افتد تا کاربر به جـواب مورد نظـر خود برسد. این رفتار به شیوه کامل بوسیـله گوگل رصد شده و در این میـان بعضـی سایت ها با بهبود اهمیت و بعضـی با افت اهمیت مواجه میشوند.
هرکدام از موتورهای جستجو چه سهمی از بازار دارند؟
در نمودارهای پایین خواهید توانست میزان بهره گیری کاربران از هر موتور جستجو را مشاهده نمایید . نمودار اول سهم موتورهای پیدا کردن از کاربران دسکتاپ و نمودار دوم سهم آنان از کاربرانی که با تلفن همراه و تبلت پیدا کردن کرده اند را نمایش میدهد. طی سالهای اخیر اغلب گوگل ۷۱ درصد از دسکتاپ و ۹۵ درصد از تلفن همراه را به خود اختصاص داده هست که درصد خیلی بالایی می باشد. علـت بالاتر بودن این عدد در تلفن همراه بهره گیری موبایل های هوشمند از سیستم علت اندروید هست که در این سیستم علت گوگل به عنوان موتور جستجوی پیش فرض تعریف شده می باشد.
بازبینی نمودار و دقت به سایت ها نشان میدهد که درصد کاربران گوگل در ایران احتمالا زیـادتر از م بوسیله ی جهانی هست چون کاربران ایرانی از بایدو یا بینگ خیلی کمتر بهره گیری مینمایـند . با در نظـر گرفتن تمام این مسائـل تمرکز ما در سئو می بایست بر روی فاکتورهای گوگل باشد و تا حد توانایی کاربران این موتور پیدا کردن را به سایت خود جذب کنیم.
صفحه اول در مقایسه با رتبه اول
بودن در صفحه اول نتایج گوگل خوب هست و بودن در میـان سه سرانجام اول بسیار خوب هست ولی در واقع فقط یک برنده واقعی وجود دارد؛ رتبه اول گوگل. جایی که شما خواهید توانست ۳۰ تا ۵۰ درصد از کاربران را به خود جذب نمایید . محتوای وبسایت ها به شیوه همیشگی در حال تغییر هست و این تغییرات سبب تغییر اهمیت آنان در نتایج گوگل می شود . در سرانجام رسیدن به رتبه یک گوگل فقط شروع یک رقابت بزرگتر برای حفظ این اهمیت می باشد.
در نمودار پایین خواهید توانست اثر رتبه های بالاتر در جذب کاربر را به خوبی مشاهده نمایید . هرچقدر توانایی گوگل در بازبینی صفحات و پیشنهاد نتایج مشابه افزوده شدن یابد درصد کلیک بر روی نتایج زیـر تر نیز کم شدن خواهد یافت و ارزش رتبه یک گوگل روزانه زیـادتر از پیش خواهد شد. میزان کاربرانی که رتبه اول از گوگل جذب می کند نسبتا مساوی با کـل کاربران رتبه های ۲ و۳ می باشد. یعنی چنان چه شما شخـص اول گوگل باشید مثل آن هست که همزمان رتبه های ۲ و ۳ در نتایج گوگل را داشته باشید.
خب دوستان به پایان مقاله آموزشی روش کار موتور جستجو رسیدیم . از توجه شما سپاسگزاریم. در صورتی که نیاز به اطلاعاتی در زمینه سرور مجازی و هاستینگ دارید سایر مقالات این سایت دا مشاهده نمایید.