آشنایی با دات نت فریم ورک (.NET Framework)

در این مقاله می خواهیم شما کاربران عزیز را با دات نت فریم ورک (.NET Framework) به طور کامل آشنا کنیم. امیدواریم مقاله دات نت فریم ورک (.NET Framework) برای شما مفید و کاربردی باشد و مورد توجه شما قرار بگیرد. با ما همراه باشید.

 

.NET Framework

.NET Framework

 

چارچوب دات‌نت فریمورک یا همـان (به انگلیسی: NET Framework.) یک فن آوری نرم‌افزاری هست که بر روی همه ویرایش‌های سیستم‌عامل windows مایکروسافت قابل اجراست و در سیستم‌عامل‌های دیگر از جمله لینوکس و مکینتاش نیز وارد شده می باشد. این چارچوب حاوی مجموعه‌ای از زبانهای برنامه نویسی هست که سی شارپ و ویژوال بیسیک مهمترین آنان می‌باشند. مجموعه‌ای از کتابخانه‌های خیلی غنی جهت کمک به سهولت گسترش نرم‌افزار در این چارچوب قرار گرفته‌اند که در استـایل بخشهای عمده‌ای همچون فناورهای ASP.NET، ADO.NET و بسیاری فناوری‌های ویـژه دیگر عرضه می‌شوند که تعداد آنان در نسخه‌های اخیر همگام با محدود تر شدن اهداف مایکروسافت زیـادتر شده می باشد.

.NET Framework

.NET Framework

بخش کامپایلر این چارچوب یک مفسر همزمان (به انگلیسی: Just in Time Compiler) می باشد. به این معنی که کد همـه زبانها به یک زبان میانی به نام اسمبلی ترجمه شده و بوسیـله یک ماشین مجازی (به انگلیسی: (Virtual Machine)) بر حسب نیازها و مشخصات هر سیستم‌عامل و سخت‌افزار به اجرا در می‌آیند. کتابخانه‌های از پیش نوشته شده که در این چارچوب قرار دارند و در واقع پایه‌های اشیاء و کلاس‌های مهـم (Base Classes) این چارچوب را تشکیل می‌دهند قسمـت گسترده ی از نیازهای برنامه‌نویسی را تحت پوشش قرار می‌دهند. از این جمله می‌توان به واسط‌های گرافیکـی کاربر، دسترسی به پایگاه‌های داده، رمزنگاری، برنامه‌های تحت‌وب، الگوریتم‌های کار با اعداد و رابطه ات شبکه‌ای را نام برد.

.NET Framework

.NET Framework

در ژوئن سـال ۲۰۰۰، کمپانـی مایکروسافت تهیه چهارچوب نرم‌افزاری دات‌نت، به همراه یک زبان برنامه نویسی تازه به نام سی شارپ را اعلام کرد. چارچوب دات‌نت یک مجموعهٔ گسترده از امکانات برنامه‌نویسی می باشد.

زبانهای سی‌شارپ (#C) و ویژوال بیسیک دات‌نت (وی‌بی دات‌نت) و ای‌اس‌پی دات‌نت (ASP.NET) همگی از چارچوب دات‌نت بهره گیری می‌کنند. برنامه‌های نوشته شده در این چهارچوب، ابتدا به زبان میانی مایکروسافت و متاداده (metadata) ترجمه شده و سپس بوسیـله CLR اجرا می‌شوند. دات نت باعث شد که قدرت برنامه نویسی در زبانهای تحت این چارچوب یکسان گـردد و فرق تنها در نوع کد نویسی باقی بماند. چون ابزار و قدرت در دات نت از فوائد دات نت است، نه زبان.

تغییر عمده‌ای که در برنامه نویسی با دات نت نسبت به قبلی قابل رویت هست روش اتصال به پایگاه‌های داده هست که علاوه بر روشهای قدیمی مثل DAO و ADO می‌توان از فناوری تازه ADO.NET بهره گیری کرد.

نسخهتاریخ انتشارورژن Visual Studioپیش فرض در ویندوزورژن CLRویژگیها
1.013 فوریة 2002Visual Studio .NetNA1.0CLR نخستین ورژن کتابخانة پایه
1.124 آوریل 2003Visual Studio 2003Windows Server 20031.1نخستین نسخة مهـم .Net Framewok
حمایت از کنترلهای ASP.Net موبایل
تغییرات امنیتی
حمایت ODBC و پایگاه داده های اوراکل
اضافه شدن .Net Compact Framework
IPV6حمایت از
2.07 نوامبر 2005Visual Studio 2008Windows Server 2003 R22.0Generics
حمایت کامل 64 بیتی
یکپارچگی با SQL Server
بسیاری کنترلهای ASP.Net
حمایت theme ها، skinها و master pageها
اضافه شدن .Net Micro Framework
Membership Provider
Partial Classes
Nullable Types
Anonymous methods
Iterators
Data Tables
3.06 نوامبر 2006Visual Studio 2005Windows Vista, Windows Server 20082.0معرفی Window Presentation Foundation
معرفی Window Communication Foundation
معرفی Windows Workflow Foundation
معرفی Windows CardSpace
3.519نوامبر 2007Visual Studio 2008Windows 7, Windows Server 2008 R22.0، 2.0SP1، 3.0SP2ویژگیها تازه از قبیل LinQ و حمایت از صفحات AJAX
سورس کد BCL (Base Class Library) منتشر شد
انتشار Net Compact Framework 3.5.
3.5SP111 آگوست 2008Visual Studio 2008Windows 7, Windows Server 2008 R23.0 SP2.Net Framework Client Profile
Dynamic Data
اضافه شدن ADO.NET Entity Framework و ADO.NET Data Services
Visual Basic Power Packs مجموعه جدیدی از مدیریـت های
4.012 آوریل 2010Visual Studio 2010NA4.0نسخة جدیدی از CLR
توسعة پردازش موازی حاوی  LINQ موازی
ویژگیها تازه زبان C# و ویژوال بیسیک دات نت از قبیل پارامترهای نامگذاری شده، پارامترهای اختیاری
معرفی Dynamic Language Runtime
معرفی Managed Extensibility Framework
Windows Server AppFabric
4.515 آگوست 2012Visual Studio 2012Windows 8, Windows Server 2012حمایت از Windows Runtime
حمایت از Metro Style
حمایت از برنامه نویسی غیرهمزمان (Async)
بهبود Garbage Collector
شروع سریع تر ASP.NET
حمایت مناسـب تر از Data Access
معرفی WebSockets
BCL حمایت از
WorkFlow حمایت از

بسیاری اوقات پـس از نصب اقسام نرم افزارها با این پیغام مواجه می‌شویم که برنامه‌ای به نام Microsoft .NET Framework بر روی سیستم ما نصب نشده هست و یا نرم افزار به ورژن ویژه ای از این برنامه نیاز دارد، در سرانجام نرم افزار ما به درستی کار نمی کنـد و ارور های متعددی می‌دهد؛ به این جهت ضـروری هست بدانیم این برنامه چیست و چرا نصب بودن آن تا این حد حائز ارزش می باشد.

Microsoft .NET Framework Redistributable Package به زبانی ساده یک چارچوب نرم افزاری هست که بوسیـله کمپانـی مایکروسافت عرضه و در درجه اول بر روی سیستم عامل windows نصب می‌شود، چارچوب دات‌نت حاوی کتاب خانه‌های گسترده و زبان‌های مختلـف برنامه نویسی هست که سهولت بیشتری در برنامه نویسی برای گسترش دهندگان به همراه می‌آورد.

نصب کردن این نرم افزار بر روی سیستم یکـی از ضروریات کارکرد با windows است، چرا که برنامه‌های بیشتری بوسیله ی زبان دات نت نوشته شده‌اند، که اینگونه برنامه‌ها برای این که به درستی اجرا شوند نیاز به فایل‌هایی دارند که بوسیـله این برنامه به سیستم اضافه می‌شوند.

به این علـت پیشنهاد می‌شود که قطعا همه نسخه‌های مورد نیاز را نصب کرده تا جلوی اکثر پیغام‌های ارور را بگیرید.

علـت تعدد نسخه‌های مختلـف این نرم افزار چیست؟ آیا نصب چند ورژن مشکلی تهیه می‌کند؟
مایکروسافت در هر ورژن از این بسته، قابلیت‌های جدیدی را معرفی می‌کند و طیف ویژگی‌های نرم افزاری این برنامه را بیشتر شدن می‌دهد.
متاسفانه در قبلی هر ورژن جدید از این بسته توانایی سازگاری با نسخه‌های پیش قبل از خود را نداشت و هم اکنون نیز هر ورژن به شیوه کاملاً مستقل عمل می‌کند بدون آن که در کار هر یک خللی تهیه کنند.

این بسته از حدود 12 سـال پیش تا کنون در استـایل 8 ورژن مهـم عرضه شده است:
– ورژن 1.0
– ورژن 1.1 (معرفی شده همراه با windows سرور 2003)
– ورژن 2.0 (معرفی شده همراه با windows سرور R2 2003)
– ورژن 3.0 (معرفی شده همراه با windows ویستا و windows سرور 2008)
– ورژن 3.5 (معرفی شده همراه با windows 7 و windows سرور 2008 R2)
– ورژن 4.0
– ورژن 4.5 (معرفی شده همراه با windows 8 و windows سرور 2012)
– ورژن 4.5.1 (معرفی شده همراه با windows 8.1 و windows سرور 2012 R2)
– ورژن 4.5.2 (معرفی شده در اردیبهشت ۱۳۹۳)

توضیح بعضـی نکات در مورد نسخه‌های مختلف .NET Framework:

– نسخه‌های 1.0 و 1.1 خیلی قدیمی بوده، هم اکنون تنها بر روی windows XP حمایت می‌شود و نصب آن جز در مواقع لازم و ضـروری پیشنهاد نمی‌شود.
– نسخه‌های 4.0 به پـس از windows XP حمایت نمی‌کنند، در سرانجام جدیدترین ورژن قابل نصب بر روی windows XP ورژن 4.0 می باشد.
– بسته توزیع دوباره «3.5 سرویس پک 1» حاوی همه نسخه‌ها و آپدیت‌های 2.0 و 3.0 و 3.5 هست و موقعی نصب این ورژن نیازی به نصب نسخه‌های 2.0 و 3.0 نیست؛ این بسته بطور پیش فرض بر روی ویندوزهای 7 و 8 و 8.1 از پیش نصب شده و نیازی به نصب دوباره ندارد.
– ورژن 4.5.2 توانایی حمایت از نسخه‌های قبلی 4 را دارد و موقعی نصب ورژن 4.5.2 نیازی به نصب ورژن 4.0 و 4.5 و 4.5.1 نیست.
– نسخه‌هایی که دیگر کاربردی ندارند و با نسخه‌های بالاتر جایگزین شده‌اند را به دلیـل ممانعـت از سردرگمی کاربران برای دانلود قرار نداده‌ایم.

توضیح مساله ورژن 3.5 بر روی windows 8 و 8.1:

نسخه‌ی 3.5 این برنامه بطور پیش فرض در ویندوزهای 8 و 8.1 نصب شده هست ولی به علـت بهره گیری اندک، این ورژن در windows غیر فعال گردیده هست و در حالت عادی اجرا نمی‌شود.
وقتی برنامه‌ای را که نیاز به ورژن 3.5 دارد را اجرا نمایید windows به شما پیغام می‌دهد که می بایست ورژن 3.5 فعال گـردد و به این ترتیب windows به اینترنت متصل شده و فایل‌های مورد نیاز خود را از اینترنت جهت راه اندازی ورژن 3.5 دانلود می‌کند، برای سهولت زیـادتر فعال ساز ورژن 3.5 برای هر دو windows 8 و 8.1 قرار داده هست تا بدون نیاز به اینترنت بتوانید این ورژن را بر روی سیستم خود فعال نمایید .
پیشنهاد می‌شود فعال ساز ورژن 3.5 را دقیقاً پـس از نصب windows و پیش از نصب هرگونه آپدیت‌های windows انجام دهید.

ویژگی ها ی کامل که میتوان بیان کرد:

1-یک چارچوب واحد و محیط مجتمع و یکپارچه را جهت تولید و انجام نرم افزارها تهیه می نماید.

2- برنامه نویسان در یک پروژه نرم افزاری محدود به یک زبان برنامه نویسی ویـژه نمی باشند و می توانند از چندین زبان برنامه نویسی در یک پروژه بهره گیری کنند.

3- برنامه های تولید شده تحت دات نت بدون ایجاد هیچ مشکلی بر روی کلیه سیستم عاملهای windows قابل اجرا می باشند .

4- از آنجایی که از وقـت طرح ایده تا روزهای پایانی پیاده سازی دات نت، شبکه و اینترنت به عنوان مهمترین فناوریهای روز دنیا در این پروژه مطرح بوده است، پس دات نت برترین ابزار را برای پیاده سازی برنامه های تحت اینترنت و شبکه در اختیار گسترش دهندگان سیستم های نرم افزاری قرار داده می باشد. دات نت از هر لحاظ برای پیاده سازی برنامه های تحت شبکه و تولید وب سایت سودمند و سودمند می باشد.

5-   توانایی برنامه نویسی در کلیه سطوح از قبیل ویندوز، وب و تلفن همراه را به برنامه نویسان می دهد.

زبانهای مختـلفی را خواهید توانست در .netframework  برای گسترش برنامه های خود بهره گیری نمایید مثل C#,Vbscript,Vb.net,C++. چرا که .netframework به زبان ویژه ای متکی نیست. ضمناً از .NET Framework برای انجام برنامه های کاربردی در پلتفرم های لینوکس و یونیکس نیز می توان بهره گیری کرد.NET Framework های اخیر توانایی حمایت بیشتر از 20 نوع زبان برنامه نویسی را دارند.مزیت مهـم NET Framework بهره گیری از CLR است چرا که از سرویس های وقـت اجرا،  مثل پردازش های حافظه ای، کامپوننت های امنیتی، ترکیب زبانهای مختلـف و مدیریت رشته ها بهره گیری می کند . پس از ساختـار های مختـلفی در .NET Framework خواهید توانست بهره گیری نمایید که برای تهیه  برنامه های تحت وب در نظـر گرفته شده اند.

یکـی از اجزای مهـم چارچوب NET. کتابخانه کلاس (Class Library) عظیم آن هست که خواهید توانست از آن در برنامه های خود بهره گیری نمایید .علاوه بر Class Library که ذکر شد؛ چارچوب NET. حاوی قسمتـی به نام زبان عمومی وقـت اجرا (Common Language Runntime) و یا به اختصار CLR می باشد. این قسمـت از چارچوب NET. (که با ارزش ترین قسمـت آن نیز حساب می شـود ) مسئول مدیریـت و مدیریت انجام همـه برنامه هایی هست که با بهره گیری از کتابخانه کلاس NET. نوشته شده اند.

خب دوستان به پایان مقاله آموزشی آشنایی با دات نت فریم ورک (.NET Framework) رسیدیم. برای مشاهده اطلاعات بیشتر درمورد سرور مجازی سوئیس و سرور مجازی سنگاپور کلیک کنید.